A borról csak őszintén!

2018. június 27. 07:02 - Hobby Borász

Járd be a 22 magyar borvidéket! 1. rész

Igen igen tudom, azt ígértem heti egy blog. Először úgy volt hogy, majd tojni fog egyet nektek  a nyuszi, aztán az új munkahely teljesen leterhelt, a többiről nem is beszélve. Szóval most már itt, tele blog ötletekkel, íme az első.

Előre jelzem nem lesz rövid, de ígérem megéri az olvasást. Szeretnék útmutatást adni egy nagy kiránduláshoz mindenkinek, amelynek időtartama összesen akár 2-3 év is lehet. Tudom most jön a magyar felfogás, hogy ez vajon mennyi pénz is lesz... éppen ezért tervezzük  ilyen hosszúra, alternatív megoldásokkal.

Minden borvidékre szánva néhány napot, mindenki a saját igényeinek, és pénztárcájának megfelelő szállással, a saját ízlését követve túrázhat csodásakat ezeken a vidékeken pincéről pincére.

Az alapkoncepció hogy jussunk el Magyarország mind a 22 borvidékére, és kóstoljuk az adott térség boraiból minél többet hogy képet kaphassunk az ottani terroir-ról, borász szemléletről, élet vitelről, szőlő fajtákról.   

Eme cikk lényege mindenféle puncsolások nélkül olyan pincék, és helyek  bemutatása, melyeket az adott vidéken kár lenne kihagyni. Jelzem ezt a cikket úgy írom én is, hogy nem jártam mind a 22 borvidéken még!

Gondolkodtam milyen tematikát kövessen a felsorolás, abc sorrend, nagyság szerinti, esetleg régiónként, de úgy döntöttem próbálom a számomra kevésbé ismerttől a legizgalmasabbak felé terelni. Kezdjük azokkal ahol még nem jártam. Vágjunk bele.magyarorszag_borvidekei.jpg

Első körben a Bükki borvidéket említeném meg, amely az egri, és tokaji borvidék közt sajnos árnyékként létezik egy picit. Az Avasi pincesort fesztiválokkal népszerűsítik. Ezek ismeretében ajánlok két pincét, a borvidék zászlóshajóit  a Sándor Zsolt pincéjét Miskolcon, és a Gallay kézműves pincét Nyékládházáról, velük az ország több pontján is össze futhattok borfesztiválokon!

Második kiemeltem a Csongrádi borvidék, amelyet inkább csak borfesztiválja miatt említenék meg, A szegedi borfesztiválon az ország krémje képviselteti magát, egyszer el kell veszni annak forgatagában, és a Tisza parton várni a hajnalhasadást a lépcsőkön a fesztivál borával.

Térjünk át az általam jóval kedveltebb, kiemelkedő munkát végző borvidékekre, amelyek Magyarország top borászatait adják, és minden nagy borversenyen képviselik az országot.     

Kezdjük a Tolnai borvidékkel. Néhány hete volt szerencsém kóstolni a vidék borainak legjobbjait, a Duna-menti települések borversenyének keretein belül, és azt mondom nektek, legyen az Tolna, Dunaföldvár, Madocsa, vagy Paks, ha ezen a vidéken jártok, keressétek a kis pincészetek gyöngyszemeit, mert értékes tételek bújnak meg a kisgazdák pincéiben. A dunaföldvári Szent Rókus Borlovagrend rendezvényein kívül ajánlom a vidék meghatározó pincéit, közöttük Pakson a Fabró pincét, Bölcskén Keresztes Pál borait, akik több országos versenyen is kiemelkedő eredményekkel végeznek minden évben.

Következő Borvidékünk legyen a délnyugati csücsök, csapkodva az országban a jó borok igényességével. A Zalai borvidékről egyetlen neves,álló és fényes csillagot ajánlok nektek.A körzetet Bussay doktor tette híressé és pincéje az igazi ínyencek, és a nagy fehér fahordós tételek hazája számomra. Szellemi, és lelki hagyatékát Lányai, Legfőképpen Dóra, apjához hasonló szakértelemmel öregbíti tovább Csörnyeföldén.

Jöjjön egy újabb kiemelt borvidék az országból ahol sajnos nem volt részem óriási kóstolón részt venni. mééég... Pannonhalma első feljegyzései a szőlőtermesztésről 1093-ból származnak, 88 szőlőművessel. Az apátság megtekintése után szorgalmazom a névileg hozzátartozó pincében a kóstolót, bár el kell mondjam az ország egyik legdrágább pincéi közt említeném. Ha még kedvünk támad bort kóstolni, látogassuk meg a Babarczy pincét Győrujbaráton, esetleg a Hangyál  pincét Nyúlon!

Jöjjön most egy nagy kedvenc az igazi kézművesek világából. Illetve számomra kézműves. Pécsi borvidék. Óriási kedvenc a villányi borvidékkel összefonódva Hosszúhetény "fővárossal" a fehér bort, Villány a vöröset képviseli. Gyönyörű lankáiról tiszta időben simán átlátni Horvátországba. Pécsről Hetény 10 perc autóval, az ajánlott pincéim pedig a Szabó Zoli barátom pincéje sok ősi magyar fajtával, és iható vizű csorgó patakjával a kertjében. Másik ajánlatom a Lisicza pince, több mint száz éves családi hagyománnyal. A borvidék fajtája a cirfandli, amely egyetlen másik borvidéken sem található meg, ezer arcú fajta, mindenki megtalálhatja a maga cirfandliját.

img_0590.jpg

És ha már dél, jöjjön Villány. Néhány napja frissen kóstolhattam a Villány-Siklósi Borvidék jelenlegi palettáját az idei borzsongás keretein belül, és igaz nálam Villány az igazi vörös boros vidék, de el kell mondjam Günzer Tamás Sauvignon Blanc-ja hagyta bennem a legmélyebb nyomot. Elfogultságom a fajta iránt azért is ennyire erős, mert én is ebből készítek bort, és hiszem hogy a cserszegi, és irsai térhódítása után ez a fajta nyer nagyobb szerepet a magyar borászatban. A vidék nagy vörös boraiért látogassátok meg Bock Józsi Bácsit, Gere Attilát, Gere Zsoltit, nyári hőség idején igyatok egy jó Gere Fricit, Télvízben Maul Zsolt magas alkoholtartalmú(szándékosan magas alkoholok) vöröseit ajánlom a hideg ellen.

Jelképesen közeledjünk picit a Balaton felé. Következő ajánlatom a Nagy-Somló. Újabb ínyenc borvidék, ásványos, sós borokkal, a vulkanikus jegyek dominálnak, híres szőlőjével a juhfarkkal, amelynek borát a nászéjszakák boraként is emlegetik, amely garantálja a fiú nemzését. Szóval ifjú párok előnyben. Kézműves vonalra jobbat nem is találhatnánk Kis Tomi Vándor pincéjénél, És ha már ifjú párok járnak erre, pezsgő kóstolót ajánlok a Kreinbacher pincénél amelynek épületét, a leglátványosabbak között említik. A Somlói  borok boltját is kár lenne kihagyni, nagyon jó összefoglalója az egész borvidéknek.

Picit érintsük újra a nyugati határvonalat. A soproni borvidék gyönyörű vörös boros vidék, de jól érzi magát itt a zöldveltelini és a sauvignon blanc is. Legtöbbet telepített fajta a kékfrankos, így aki a Fertő-tó körbe biciklizéséhez hozzá kapcsolja a pincék felfedezését, nem fog csalódni.

Az ajánlott pincéim egyik kiemelkedő alakjai a Pfneiszl lányok. Nagy harmóniában készítenek csodálatos borokat. Szintén nagy hangsúlyt fektet a kékfrankos fajtára a Weninger pince, és a Ráspi pince! Érdemes őket is felkeresni! Szenteljetek egy hétvégét a kékfrankosnak!

Az első rész zárásaként jöjjön az egri borvidék a bikavér, és az egri csillag hazája! Miután meghódódítottuk a várat, érdemes itt egy jót ebédelni, majd útnak indulni szomjunkat oltani.img_20160318_131939.jpg

Az őszintét megmondva a Szépasszony völgyében érdekes keresni a ritka kincseket, finom borokat, de nálam ott a legmeggyőzőbb Sike Tamás pincéje volt.A napokban avatták fel Gál Titi "bordobozát" amely apró ékszerdobozként csillog a völgyben. Fogadóképesség miatt ha zsúfolt lenne, ajánlom Fúzió nevü borbárját finom ételekkel és játékos borismeretekkel vegyítve. A Feszt-Eger pedig Bolyki Jani pincéjével karöltve kerül megrendezésre, ajánlom a királylánykáját, és indián nyár nevű vörös cuvée borát. Aki pedig a nyugalom szigetére vágyik, célozza meg az Almagyar borbirtokot, amely szőlő tőkék közé állított faházaival, kuriózum. Ha szerencsétek van, még a kávétokat is Dr. Csernus főzi ;)

Nos ennyit az első részben ;) Remélem érdemes lesz sietnem a maradék borvidékekkel, hogy oda is betekintést kapjatok, és meghozzam a kedvet a mielőbbi látogatásra, akár még az idei nyáron!

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbyborasz.blog.hu/api/trackback/id/tr2414075609

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
A borról csak őszintén!
süti beállítások módosítása