A borról csak őszintén!

2018. március 26. 14:38 - Hobby Borász

Válassz magadnak fajtát!

Ami te vagy, téged tükröz, mindig, és mindenkor...

Megfogadtam magamnak, heti egy cikknek minden körülmények között ki kell kerülnie!

 

A választás a hétfőre esett. Aztán lehetne a méltán népszerű vlogger Magyarósi Csaba példáját is követni, aki kedden teszi fel tartalmát az előző napról, és méltán hirdeti a videóban hogy  ez épp hétfő,ami kedd!  De jobb ez így, térjünk inkább vissza a tárgyra.

 

Válassz magadnak fajtát! Ami te vagy, mindig, és mindenkor... A NÉBIH honlapján megtalálható szőlő fajta jegyzék alapján kiderül, a magyar szőlő (és bor) paletta igen széles. Mint minden egyes ember más és más egyéniség, úgy a szőlő fajták is. Az egyik illatosabb, a másik korábban érik, a harmadik kevésbé fagytűrő, és igy tovább. Egy jó bor 80%-ban a tőkén dől el, a maradék 20% a gazda feladata a pincében. Mivel a mi területünk kicsi,és édesapám fajtája az olaszrizling lett, így megpecsételődött a sorsom, ha bort készítek, az csakis vásárolt szőlőből lehet. Tegyük hozzá, hogy a mi vidékünk legelismertebb "fajtája" a vegyes fehér bor, amely megszámlálhatatlan fajta egyvelege, legfőképpen Bianca, Zalagyöngye, némi csemegeszőlővel, és egy kis muskotályossal  megbolondítva. A régi öregek nem éppen a gazdagság közepette szőlészkedve, a szomszéddal cserélgetett vesszőket hajtatták a löszös talajunkon, nem is tudva milyen szőlőket cserélgetve. Mondjuk úgy, jól nézett ki a szőlő mikor beérett, abból kértek metszéskor hajtást.

 

A  mi vegyes borunk a szőlő területünk egy harmadából készül, alacsony savtartalmú, enyhén illatos tétel. Én több illatra vágyva, első saját boromat Chardonnay szőlőből készítettem, de két év próbálkozás után rá kellett döbbennem,  több potenciált láttam egy általam később megismert fajtában, a sauvignon blancban.

 

Elsőre szerelem volt a fajta iránt. Jellegzetes illat és ízvilága azonnal magával ragadott, élénk savai tomboltak a torkomban, és tudtam megvan a fajtám. Harmadik éve készítem és úgy érzem az irány jó, de az igazi klasszikus nagy bor még várat magára. Ahogy mondjuk, még hiányzik a borból a szükséges plusz. Mivel ugye vásárlom a szőlőt nem én választok szüret időpontot, és nem tudom addig mi történt a szőlővel, de megbízva a gazdában dolgozom fel a és készítek bort, legjobb tudásom szerint.

 

De a legfontosabb, hogy a borfogyasztó is válasszon fajtát. Természetesen igyunk fehéret, rosét, és vöröset is, ne zárkózzunk el a különlegességektől, legyünk nyitottak, kóstoljunk sokat. De legyen egy palack mindig a kedvencből. Lehetőleg magyar fajta. A trendnek megfelelően irsai, cserszegi, vagy királyleányka, a markánsabbra vágyóknak olaszrizling vagy épp hárslevelű. Roséból kékfrankos, vörösből kadarka!

 

De a világfajták rajongói is jól megválasztott magyar borvidékekről hódoljanak kedvencüknek, legyen az fehér bor  etyeki chardonnayból, szekszárdi pinot noirból készült rosé, vagy a legjobb villányi  cabernet franc!

 

Keressünk fajtát, válasszunk fajtát, szeressük a fajtát!

 

 Egészségünkre!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbyborasz.blog.hu/api/trackback/id/tr2213779866

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
A borról csak őszintén!
süti beállítások módosítása